Portret-YvonneChina Communications is een journalistieke site van Yvonne van der Heijden. Met artikelen en interviews geef ik achtergrondinformatie over China.

Ondernemen
Vanuit mijn achtergrond als economisch journalist heb ik een bijzondere belangstelling ontwikkeld voor alles wat te maken heeft met Ondernemen in China. Ik laat Nederlandse ondernemers aan het woord die hun ervaringen willen delen. Bovendien portretteer ik Chinese bedrijven die in Nederland actief zijn.

Cultuur
Ik heb acht jaar gewoond en gewerkt in China. In die tijd ben ik geboeid geraakt door de tradities en gewoontes die de Chinezen nog steeds in ere houden. De achtergronden ervan verzamel ik onder Cultuur. Daar staan ook artikelen over onder andere kunst, muziek en theater.

Varia
Andere onderwerpen waarover ik schrijf, staan onder Varia. Artikelen over actuele ontwikkelingen, maar ook over gebeurtenissen uit het verleden. De relaties tussen Nederland en China krijgen hier een plaats. Met in het verlengde daarvan de zogenoemde vriendschapsbanden tussen provincies en steden uit beide landen.

Interviews
Ik vind het belangrijk ook anderen aan het woord te laten. Een groot deel van de artikelen bestaat uit interviews met ondernemers, kunstenaars, musici, wetenschappers, diplomaten en anderen die op een of andere manier een band hebben met China.


Boeken
Er zijn boeken over China te kust en te keur. En nog dagelijks verschijnen er nieuwe. Zo nu en dan zal ik uitgaven over China belichten die ik bijzonder vind. Dat zijn niet per se recente uitgaven. Zelf heb ik twee boeken over China gepubliceerd. Ondernemen in China, Zakendoen met Chinezen in tien praktische stappen (2007) en De dans van de leeuw en de draak, Verleden, heden en toekomst van de Nederlands-Chinese handelsbetrekkingen (2008).

Ervaring
Ik heb ruim 30 jaar ervaring als journalist en schrijver van informatieve teksten. Van 1991 tot 1999 werkte ik als correspondent vanuit de Chinese hoofdstad Beijing. Ik leverde analyses en reportages aan onder meer de regionale dagbladen van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD), Het Financieele Dagblad, de Vlaamse zakenkrant De Tijd (Brussel), en een aantal radio-omroepen. Een van de journalistieke hoogtepunten in die jaren was in 1997 het verslaan van de machtsoverdracht van Hongkong van Groot-Brittannië aan de Volksrepubliek China. Reportagereizen brachten mij onder meer in Taiwan, Noord-Korea en Mongolië.

China Communications is een onderdeel van VanderHeijden Communications dat is gespecialiseerd in het schrijven van teksten voor jaarverslagen en duurzaamheidverslagen, en voor websites.

Klik hier voor mijn cv.